Армія Асада взяла під контроль понад половину Східної Гути

Армія Асада взяла під контроль понад половину Східної Гути

Сирійські урядові війська в середу, 7 березня, взяли під контроль понад половину території району Східна Гута, розділивши навпіл територію, контрольовану повстанцями.

Про це повідомляє DW.

"Наступ на Східну Гуту військ, підконтрольних Башару Асаду, продовжується за інтенсивної підтримки російської авіації. У середу загинули щонайменше 62 цивільні особи", - йдеться у повідомленні.

Підконтрольні президенту Сирії Башару Асаду війська, намагаючись відбити останній бастіон повстанців поблизу Дамаска, посилили обстріли та бомбардування. AFP із посиланням на Сирійський центр моніторингу дотримання прав людини повідомляє про щонайменше 62 загиблих у середу, четверо з яких - діти. Причиною загибелі людей правозахисники називають бомбардування російської авіації, яка підтримує сирійські урядові війська.

Водночас лікарі та місцеві жителі скаржаться на інтенсивні обстріли та випадки задухи. Дехто звинувачує сирійську владу в хімічній атаці з використання хлорину у ніч проти середи, однак підтвердження цієї інформації з незалежних джерел немає.

Рада Безпеки ООН 7 березня провела засідання за зачиненими дверима щодо ситуації у Східній Гуті. Дипломати, зокрема, закликали до реалізації РБ ООН від 24 лютого, в якій вимагається встановлення щонайменше 30-денного перемир'я у Сирії та доставку гуманітарної допомоги цивільним особам, які її потребують.Спеціальний посланник ООН з питань Сирії Стаффан де Містура запропонував своє посередництво для переговорів із Москвою про відведення військ від Східної Гути. Інші дипломати його підтримали.

За даними Сирійського центру моніторингу дотримання прав людини, понад 800 цивільних включно з десятками дітей загинули у Східній Гуті, починаючи з 18 лютого.