ТРК "Грім" випробовуватимуть наприкінці 2019 року

ТРК "Грім" випробовуватимуть наприкінці 2019 року

У ракетно-космічній галузі України планують початок проведення льотних випробувань нового оперативно-тактичного ракетного комплексу (ОТРК) "Грім" розробки ДП "КБ "Південне" ім. Янгеля" (Дніпро) в інтересах ЗСУ на кінець 2019 року.

Про це повідомив глава Державного космічного агентства України (ДКАУ) Павло Дегтяренко, пише zik.ua

"Роботи ведуться і над ракетою, і над усім комплексом. Вони ведуться, на жаль, не так швидко, як хотілося б: виникають і технологічні складнощі, і фінансові, і у виконавців і у замовників. Проте ми розраховуємо, що до кінця наступного року вже вдасться продемонструвати цей комплекс у дії", – розповів П.Дегтяренко.

Він акцентував, що створення нового ракетного комплексу ведеться України з дотриманням всіх без винятку міжнародних обмежень і режимів в частині дальності дії цього ракетного озброєння.

"Коли т.зв. диванні експерти починають говорити, що він (ОТРК- ІФ) може виходити за ці параметри (дальності-ІФ), то це не більше, ніж домисли непосвячених людей", – сказав П.Дегтяренко.

"Це приблизно те саме, коли говорять, наприклад, що Dreamliner Boeing-737 може літати на 15 тис. км. Так, може, але при цьому він повинен висадити половину пасажирів: в техніці все дуже взаємопов’язане", – зазначив він.

Терміни поставок нового ОТРК "Грім" в ЗСУ залежать і від темпів просування проекту ВТС зі створення експортної версії ОТРК в інтересах инопартнером, підтвердив глава ДКАУ.

Оцінюючи на прохання агентства хід просування програми ВТС з інопартнером, П.Дегтяренко зазначив: "Нам гріх скаржитися, інопартнер виконує свої зобов’язання завжди вчасно. Інша справа, що переконати його дати такі зобов’язання не завжди просто".

"Вони дуже хороші переговорники, ми дуже відповідальні виконавці... Ця співпраця дуже корисна для нас і позитивна в усіх питаннях", – підкреслив він.

"Грім" – оперативно-тактичний ракетний комплекс для ураження об’єктів, розташованих в оперативно-тактичній глибині противника на відстані до 280 км від точки старту, а саме: вогневих засобів противника (батареї зенітно-ракетних комплексів, ракетні комплекси); літаків і вертольотів на стоянках аеродромів; об’єктів протиповітряної і протиракетної оборони; командних пунктів і вузлів зв’язку.