Закон про Донбас може стабілізувати ситуацію на Сході України (аудіо)

Закон про Донбас може стабілізувати ситуацію на Сході України (аудіо)

Командувача Об’єднаних сил найближчим часом має призначити Президент Петро Порошенко.

Про це повідомив офіцер управління правового забезпечення Генштабу Юрій Бобров під час брифінгу в Києві, роз’яснюючи положення Закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях".

За словами опитаних Українським радіо експертів, норми цього документа фактично дублюють закон про оборону і в окремих положеннях суперечать Конституції.

Докладніше - у розповіді Віолетти Карлащук:

"Закон про Донбас може стабілізувати ситуацію на Сході України і повернути анексований Росією Крим", - наголосив представник Генштабу Юрій Бобров. За його словами, тільки-но буде призначено командувача Об’єднаних сил, розпочнеться операція об’єднаних сил.  Це не означає, що припиниться Антитерористична операція, зазначив Юрій Бобров.

Ситуацію на Донбасі цей закон не змінить, а лише впливатиме на управління військами в Донецькій і Луганській областях, повідомив військовий експерт Олег Жданов. За його словами, серед позитивів закону є те, що всі організації, у тому числі військово-цивільні адміністрації та силові структури, підпорядковуватимуться об’єднаному штабу. Олег Жданов говорить і про норми закону, які суперечать Конституції. За словами експерта, військові отримали змогу затримувати громадян, обшукувати їх, перевіряти документи, входити до житлових і нежитлових приміщень у разі необхідності, використовувати зброю та спецзасоби.

У районах бойових дій працює військова прокуратура, дозвіл використовувати зброю не призведе до беззаконня, наголошує представник Генштабу Юрій Бобров.

Ключова проблема закону про Донбас у тому, що він ухвалений через 4 роки після початку на Сході бойових дій, розповів Українському радіо виконавчий директор центру соціальних досліджень "Софія" Володимир Лупацій. Також, за його словами, у законі майже не йдеться про реінтеграцію регіону.

Нагадаю, Закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" набув чинності 24 лютого".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.



Прослухати репортаж:



Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!