Європарламент підтримав позицію Києва у газовому конфлікті з Росією

Європарламент підтримав позицію Києва у газовому конфлікті з Росією

Росія використовує постачання газу як інструмент політичного тиску на Україну.

На цьому наголошується у поширеній спільній заяві голови комітету у міжнародних справах Європарламенту Девіда Макаллістера і голови делегації ЄП до комітету парламентської асоціації "Україна-ЄС" Даріуша Розаті, повідомляє Укрінформ.

"Ми глибоко занепокоєні рішенням "Газпрому" від 1 березня 2018 року припинити постачання передплаченого газу до Україні, а також подальшим наміром "Газпрому" розірвати контракт із "Нафтогазом". Це є черговим підтвердженням використання постачання газу як політичного інструменту тиску з боку РФ, що може мати негативний вплив на енергетичну безпеку ЄС", - наголосили у Європарламенті.

Автори заяви привітали готовність Єврокомісії виступити посередником у цій ситуації та закликали всі сторони якнайскоріше домовитися про початок тристоронніх консультацій у форматі ЄС - Україна - Росія з метою врегулювання напруженої ситуації.

У законодавчому органі Євросоюзу наголосили, що ці останні події вкотре підтвердили ще більшу важливість удосконалення енергетичної безпеки ЄС та негайного скорочення залежності від нафти і газу, які постачаються авторитарними режимами, та позбавлення такої залежності у середньостроковій перспективі.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу України" 2,56 мільярда доларів. "Газпром" після програшу у Стокгольмському арбітражі за позовом "Нафтогазу" заявив про початок процедури розірвання контрактів із українською компанією на постачання і транзит газу.