Угоду про вільну торгівлю обговорювали у Мехіко (аудіо)

 Угоду про вільну торгівлю обговорювали у Мехіко (аудіо)

У Мехіко завершився черговий етап перемовин між США, Канадою та Мексикою щодо перегляду умов Північноамериканської угоди про вільну торгівлю.

Детальніше розповість наш кореспондент у Оттаві Максим Наливайко:

"Більше тижня тривали щоденні дискусії представників трьох найбільших держав Північної Америки стосовно майбутнього вільної торгівлі, що вже майже чверть століття існує між ними. Найбільше деструктиву в перемовини вносили Сполучені Штати, які намагалися примусити Канаду та Мексику поставити підписи під не вигідним їм документом, погрожуючи вийти з Угоди. Утім, Оттава та Мехіко відмовляються від цього, тож, переговори просуваються дуже повільно.

Наразі Канада, США та Мексика змогли домовитися лише про шість розділів майбутньої угоди з тридцяти. Представник США з торгівлі Роберт Лайтхайзер висловив невдоволення повільним темпом просування перемовин. Він нагадав, що на успішне завершення дискусій залишається все менше часу, адже влітку у Мексиці відбудуться президентські вибори, які ускладнять конструктивну дискусію.

Роберт Лайтхайзер додав, що США надають перевагу досягненню тристоронньої угоди, однак готові вдатися до двосторонніх кроків, якщо дійти спільного рішення не вдасться.

Натомість, міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд у своєму виступі була менш конфліктною і згадала про спільну вигоду дієвої торговельної угоди для усіх її учасників.

Все ж загальна атмосфера підсумкової конференції була досить напруженою. Усі три лідери намагалися приховати від ЗМІ своє занепокоєння слабким прогресом перемовин та великою кількістю протиріч".

Максим Наливайко. З Канади. Для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!