США та Великобританія обвинувачують Росію у кровопролитті в Сирії

США та Великобританія обвинувачують Росію у кровопролитті в Сирії

Сполучені Штати і Великобританія покладають відповідальність за страждання цивільного населення в Сирії на режим Башара аль-Асада та його союзника – Росію.

Про це йшлося під час телефонної розмови прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей і президента США Дональда Трампа, повідомляє прес-служба глави уряду Об’єднаного королівства.

"Лідери обговорили Сирію та жахливу гуманітарну ситуацію у Східній Гуті. Вони погодилися, що у регіоні панує гуманітарна катастрофа і що найбільша відповідальність за нелюдські страждання лежить на сирійському режимі та Росії, як його головному прибічнику", - заявив речник прем'єр-міністр.

Очільники США та Великобританії також закликали Москву схилити Башара аль-Асада до припинення кровопролиття. "Вони погодилися, що Росія та інші сторони, які мають вплив на сирійський режим, повинні діяти негайно, аби припинити кампанію насильства й захистити цивільних", - наголосила Тереза Мей.

Нагадаємо: Східна Гута, підконтрольна силам опозиції і ісламістам, знаходиться під облогою сирійської армії з 2013 року. Починаючи з 18 лютого цей район зазнав масованих бомбардувань, у результаті яких, за даними ООН, загинули близько 600 людей, понад 2000 отримали поранення.

Всього в регіоні проживають близько 400 тисяч людей, вони перебувають у тяжкому становищі. Рада Безпеки ООН 24 лютого ухвалила резолюцію про тимчасове припинення вогню в Сирії на термін до 30 днів для доставки гуманітарної допомоги і евакуації поранених, які потребують медичної допомоги. Це не стосується, проте, військових дій проти ряду терористичних організацій.