У Казахстані підписали договір про заборону ядерної зброї

У Казахстані підписали договір про заборону ядерної зброї

У день святкування 26-ї річниці вступу Казахстану в Організацію Об'єднаних Націй, 2 березня, відбулася офіційна церемонія підписання договору про заборону ядерної зброї.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ Казахстану, пише Прямий.

"Положення договору відповідають принциповій позиції Казахстану, який пройшов значний шлях від володаря четвертого в світі ядерного арсеналу до країни-лідера у сфері ядерного роззброєння та нерозповсюдження", — йдеться в повідомленні.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв закликав усіх до побудови світу без ядерної зброї до 2045 року — 100-річному ювілею ООН і підкреслив, що ядерні держави несуть високу відповідальність перед людством за запобігання ядерної катастрофи.

"Саме найбільші ядерні держави повинні бути на чолі боротьби за без'ядерний світ, показати приклад скорочення ЗМУ (зброї масового ураження, - ред.). Якщо великі ядерні держави будуть наполягати на збереженні свого ядерного статусу і вдосконалювати свої озброєння, при цьому забороняючи набувати ядерну зброю іншим країнам, це не призведе до позитивних результатів. Тому я закликаю докладати спільні зусилля в цьому напрямку", - заявив Назарбаєв.

Як відомо, з трьох видів зброї масового знищення – ядерної, хімічної і біологічної – тільки на ядерну зброю не було накладено юридично обов'язкову заборону.

Нагадаємо, що договір про заборону ядерної зброї прийнято 7 липня 2017 року при підтримці 122 держав-членів ООН. Цей документ став підсумком двох сесій Конференції ООН про переговори щодо вироблення юридично обов'язкового документа про заборону ядерної зброї, що веде до її повного знищення, які відбулися у березні і червні–липні 2017 року в Нью‑Йорку.

До сьогоднішнього дня договір підписали 56 держав, 5 з яких - ратифікували. Казахстан став 57 державою-членом. Документ набуде чинності через 90 днів після здачі на зберігання 50-ї ратифікаційної грамоти.