В Україні подешевшають електромобілі (аудіо)

В Україні подешевшають електромобілі (аудіо)

Скасування з січня цього року податку на додану вартість і акцизного збору на імпорт електроавтомобілів позитивно вплинуло на збільшення вітчизняного парку електромобілів.  Про це йшлось  сьогодні в Києві під час відкриття виставки електротранспорту та гібридів. 

На думку генерального директора всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка,  завдяки такому кроку ціни на електромобілі мають знизитись на 15-20 відсотків.

Розповідає Володимир Задворний:
                                    
"Нині в Україні зареєстровано понад чотири тисячі електромобілів. За три-чотири місяці їх може бути десять тисяч, каже генеральний директор всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. Приміром,  у січні цього року до України імпортовано
700 електромобілів, що майже всемеро більше ніж за січень минулого року.

Зростає і кількість громадян, які замислюються над тим, щоб придбати електромобіль. Олександр прийшов на третю міжнародну виставку, яка зараз працює в столиці, аби проїхатись на авто, яке рухається на електричній енергії і на двигуні внутрішнього згорання.
      
Більшість електромобілів на дорогах України  закордонного виробництва. Поодиноко зустрічаються авто і вітчизняного виробництва. Підприємець Едуард Рудик, якому 77 років, вже  змайстрував двадцять різних електромобілів.

Петро, який працює разом з ним каже, що вони навіть робили електромобілі для зйомок одного із зарубіжних фільмів. Петро розповів про електромобіль Кречет, сконструйований Едуардом Рудиком.
        
Ті, хто користується електромобілями  або збирається це зробити, кажуть про їхні переваги у порівнянні із звичними автомобілями. Це менші витрати на електрику, аніж на пальне, низький рівень шуму та екологічність. Дещо стримує розповсюдження електромобілів потреба користуватися  електрозарядними станціями.

Як розповів Руслан Пашко - представник однієї із зарубіжних компаній в Україні,  що виробляє спеціальні зарядні пристрої для таких авто, на стаціонарному пристрої зарядити електромобіль можна за 25 хвилин,  в домашніх умовах треба витратити на це від трьох до восьми годин.

Як розповів генеральний директор всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, майбутнє електромобілів залежить від розвитку інфраструктури. За його словами, якщо є попит на послуги електрозарядних станцій,  з’являться і відповідні пропозиції".

Володимир Задворний. Українське Радіо.

 

Прослухати репортаж:

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!