Україна направила ноту ЄС

Україна направила ноту ЄС

Україна направила ноту ЄС про застосування механізму раннього попередження кризових ситуацій в енергетиці.

Через дії "Газпрому" Україна направила ноту ЄС про застосування механізму раннього попередження кризових ситуацій в енергетиці,  повідомила заступник міністра закордонних справ з євроінтеграції Олена Зеркаль у Facebook.

Також Київ ініціює переговори у форматі Україна-ЄС-Росія щодо забезпечення стабільності постачання газу в Україну та ЄС.

"Сьогоднішні дії "Газпрому" щодо невиконання своїх договірних зобов’язань та відмова виконувати рішення Стокгольмського арбітражу є загрозою виникнення надзвичайної ситуації у постачанні газу до України та ЄС. Щойно направили ноту ЄС про застосування механізму раннього попередження кризових ситуацій в енергетиці відповідно до статті 340 та додатку 26 Угоди про Асоціацію. Також ініціюємо тристоронні переговори у форматі Україна–ЄС–Росія щодо забезпечення стабільності постачання газу в Україну та ЄС", - заявила Зеркаль.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" за позовом до "Газпрому". "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі 4,63 млрд дол. за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. Також "Газпром" повинен сплатити 2,56 млрд дол. на користь "Нафтогазу". За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів у день, починаючи з 1 березня.

Однак "Газпром" не згоден з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити компенсацію "Нафтогазу".