Гість програми Українського радіо "Вся країна" – Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

Гість програми Українського радіо "Вся країна" – Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

28 лютого о 19:30 у прямому ефірі програми "Вся країна" Українського радіо взяв  участь Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Обговорювалися підсумки процесу децентралізації у 2017 році і "Маршрутна карта децентралізації на 2018 рік".

Процес децентралізації триває з 2014 року. Станом на початок лютого 2018-го вже створено 710 об’єднаних територіальних громад. Цьогоріч процес добровільного об’єднання має завершитися. Однак реформа децентралізації триває.

Інформацію, як відбувається децентралізація в інших країнах, надали колеги-журналісти з Чернівецького радіо "Буковина-ФМ".

Володимир Гройсман підкреслив, що використовував саме досвід Польщі.

"Кожна громада має бути самодостатньою. На жаль, місцеві влади не всюди охоче віддають свої повноваження. Вірю, що з часом вся Україна буде централізовано об’єднана в громади", –  підкреслив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман."

На запитання ведучих, щодо етапів реформи на 2018 рік Володимир Гройсман відповів: "У 2014 році – на початку реформи – місцеві бюджети становили 68 млрд грн. У 2018 році вони зросли до 231 млрд грн. Великі кошти, які ми передали на місця, – сказав Глава Уряду. – Але тепер потрібно ефективно використовувати ресурси. Місцеві керівники мають бути повністю підзвітні людям за кожну гривню, яку вони витрачають".

Глава Уряду підкреслив, що ідея децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад повністю себе виправдовує. Регіони мають достатньо ресурсів, які можуть і мають витрачатися на користь громадян.

"Ніхто не має права стримувати людей, які бажають об'єднуватися, особливо обласна чи районна влада, – сказав Володимир Гройсман. – В кожній громаді людина має йти нормальним тротуаром, жити у теплому будинку, дитинка має отримати можливість піти в хороший садок. Це все вирішує громада. І ми передали громадам кошти і ресурси. Буду радіти успіхам громад, і буду захищати реформу".

Програма працювала в режимі "радіомосту" за участі журналістів обласних радіо Суспільного, зокрема Чернівецького радіо "Буковина-ФМ" та прямого включення з Кропивницького.

Вели ефір Юрій Табаченко та Дмитро Хоркін.