"Газпром" відмовився постачати "Нафтогазу" оплачений газ

"Газпром" відмовився постачати "Нафтогазу" оплачений газ

Російська компанія "Газпром" відмовилась постачати НАК "Нафтогаз України" оплачений газ.

Про це повідомляє Тиждень.

При цьому у "Нафтогазі" вважають відмову "Газпрому" порушенням рішення Стокгольмського арбітражу.

"Компанія розцінює відмову Газпрому від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. Нафтогаз планує вимагати від Газпрому компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення", — наголосили у компанії.

 За словами голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, за чотири роки закупівлі Нафтогазом газу у європейських постачальників не було жодного випадку, коли б компанія не отримала паливо, за яке заплатила.

"Ми зробили передоплату за російський газ, оскільки виконуємо рішення Стокгольмського арбітражу. Відмовляючись постачати газ, за який було внесено передоплату, Газпром унеможливлює виконання Нафтогазом рішення суду щодо закупівлі мінімальних контрактних обсягів газу", – зазначив він.

Також "Нафтогаз" закликав європейських партнерів проаналізувати надійність контрагента, який може виставити рахунок, отримати гроші і відмовитись постачати газ.

Як повідомлялось, Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" стосовно компенсації за недопоставлені обсяги газу для транзиту російським "Газпромом".

Так, "Нафтогаз" домігся компенсації у сумі 4,63 млрд дол. США за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі Газпром має сплатити 2.56 млрд дол. США на користь Нафтогазу.