Росія заблокувала резолюцію ООН, яка звинувачує Іран у постачанні зброї до Ємену

Росія заблокувала резолюцію ООН, яка звинувачує Іран у постачанні зброї до Ємену

Росія наклала вето на розроблену Великобританією резолюцію ООН, покликану запобігти порушенню заборони ООН на постачання зброї до Ємену. Потім одноголосно був прийнятий російський проект, в якому не згадується Іран.

Про це повідомляє AP.

"Резолюцію підтримали 11 країн, проти висловилися представники Росії і Болівії. Китай і Казахстан утрималися", - йдеться в повідомленні.

У резолюції стверджується, що Іран порушив встановлене в 2015 році ембарго на постачання зброї, не прийнявши "необхідні заходи, щоб запобігти прямим або непрямим поставкам ракет і безпілотників" повстанцям-хуситами в Ємені.

Представники Британії в резолюції зосередили увагу на січневій доповіді експертної групи ООН зі спостереження за санкціями щодо Ірану. У ньому сказано, що в минулому році група вивчила останки ракет, запущених хуситами в Саудівській Аравії, і встановила, що більшість з них "збігаються з розробленими та виготовленими в Ірані ракетами Qiam-1".

Відразу після того, як на британський проект було накладено вето, на голосування було винесено російський проект. У ньому не згадується про Ірані, а лише подовжуються санкції проти Ємену до 26 лютого 2019 року . Проект був одноголосно прийнятий.

Нагадаємо, що конфлікт у Ємені триває з вересня 2014 року країна поділена між шиїтськими повстанцями-хуситами, яких підтримує Іран, адміністрацією президента Абд-Раббу Мансура Хаді, яка базується в місті Адені і яку підтримує коаліція на чолі з Саудівською Аравією, і терористичним угрупованням "Аль-Каїда на Аравійському півострові ". Протистояння між повстанцями і арабської коаліцією загострилося після того, як 4 грудня під час боїв з хуситами в Сані загинув колишній президент Ємену Алі Абдалла Салех.