Парламент може схвалити кандидатуру нового керівника Нацбанку (аудіо)

Парламент може схвалити кандидатуру нового керівника Нацбанку (аудіо)

Цього пленарного тижня Верховна рада може схвалити кандидатуру нового керівника Національного банку.

Про це йшлося сьогодні на засіданні погоджувальної ради керівників парламентських фракцій і голів комітетів. Спікер Андрій Парубій закликав депутатів якнайшвидше завершити усі політичні консультації для результативного голосування у четвер 1 березня за Якова Смолія - нинішнього виконувача обов’язків голови НБУ. Його кандидатуру президент Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту 18-го січня. Профільний парламентський комітет -  підтримав.

Та чи  є одностайність із цього питання у депутатів , - дізнавалася Тетяна Власенко:
                                            
"Яків Смолій був першим заступником Валерії Гонтарєвої, яка подала у відставку торік у квітні. Увесь цей час він виконував обов’язки керівника і тепер може стати офіційно затвердженим новим очільником НБУ. У Блоці Петра Порошенка проти його кандидатури застережень не мають, говорить керівник цієї політсили у парламенті Артур Герасимов.

Представники фракцій "Опозиційного блоку" та партії "Батьківщина" кажуть, голосуватимуть проти. Яків Смолій -  людина із команди Валерії Гонтарєвої, а отже несе таку ж, як і вона, відповідальність за нинішній стан банківської системи, -  каже лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

"Під куполом" все ж набереться необхідних 226 голосів  за кандидатуру Якова Смолія на посаді голови Нацбанку, -  прогнозує політолог Володимир Фесенко. За його словами, визначитися із керівником НБУ давно вимагає МВФ і президент обіцяв це зробити.

Як виконувач обов’язків голови НБУ Яків Смолій продемонстрував готовність чітко дотримуватися вимог МВФ і проводити жорстку монетарну політику, аби приборкати інфляцію в країні, каже фінансовий аналітик Олег Устенко. За його словами, з появою нового очільника Нацбанку не варто чекати змін економічної ситуації.

Перед тим як піти, Валерія Гонтарєва має відзвітувати у парламенті про свою діяльність на посаді голови Нацбанку, наполягають керівники опозиційних фракцій і груп. Вони, зокрема, чекають пояснень, каже лідер Радикальної партії Олег Ляшко, чому за  час керівництва Валерії Гонтаревої девальвація гривні досягла небувалих масштабів".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!