Мандрівки у гори: що треба знати, аби вижити (аудіо)

Мандрівки у гори: що треба знати, аби вижити (аудіо)

Майже 300 туристів врятували з початку року працівники гірських пошуково-рятувальних підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Про це  повідомляє прес-служба ДСНС.

Як пояснила представниця прес-служби Управління відомства  в Івано-Франківській області Світлана Бабушкіна, туристи здебільшого втрачають орієнтацію в гірській місцевості через погіршення погодних умов і погану видимість. Що треба знати, щоб не втрапити в халепу в горах - у розповіді Віолети Карлащук:

"Сніг по пояс, ночівля просто неба при температурі -мінус 15, розведення вогню з підручних матеріалів в умовах сильного снігопаду і фактично втрачена надія на порятунок. Все це знайоме моєму співрозмовнику, який просив не називати його імені. Нещодавно він разом зі своїм другом вирушив у дводенний похід у гори. Спершу, каже чоловік, зареєструвалися у пошуково-рятувальному підрозділі. Дорогою різко зіпсувалася погода, видимість, за словами туриста, була не більше метра, завантажений у мобільний телефон джі-пі-ес навігатор перестав вказувати шлях, невдовзі чоловіки зрозуміли, що заблукали. Одразу зателефонували до служби порятунку 101, і рятувальники їх знайшли наступного ранку, розповідає турист.

Останніми роками люди стали частіше ходити в гори, а тому почастішали і надзвичайні ситуації, розповідає начальник спеціалізованої пошуково-рятувальної групи призначення Управління ДСНС Івано-Франківської області Тарас Бринда. За його словами, рятувальники забезпечені усім необхідним спорядженням для оперативного реагування на виклики.

Зимовий похід у гори потребує ретельної підготовки, розповідає виконувачка обов’язків начальника прес-служби Управління ДСНС в Івано-Франківській області Світлана Бабушкіна. Зокрема, за її словами, необхідно мати теплий одяг та спеціальне взуття, заряджений мобільний телефон, джі-пі-ес навігатор, за допомогою якого у разі надзвичайної ситуації можна відправити рятувальникам точні координати свого перебування, що значно прискорить пошуково-рятувальну операцію. Вночі в гірській місцевості, каже Світлана Бабушкіна, необхідно спробувати розпалити багаття та знайти місце, захищене від вітру, зігрітися допоможе постійний рух або звичайна поліетиленова плівка.

Перш ніж вирушати в гори, каже Тарас Бринда, необхідно обов’язково зареєструватися у гірських пошуково-рятувальних підрозділах і дізнатися номери рятувальників. Або ж, у разі виникнення надзвичайних ситуацій, телефонувати 101 або 112".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.


Прослухати репортаж:



Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!