Естонія відзначає 100-річчя незалежності

Естонія відзначає 100-річчя незалежності

Естонія сьогодні відзначає 100-річчя незалежності держави.

З цієї нагоди в столиці країни Таллінні відбувся військовий парад, повідомляє Delfi.

В урочистому заході взяли участь близько 1100 військовослужбовців і близько 100 одиниць бойової техніки, у тому числі танки Challenger-II та бойові машини піхоти Warrior зі складу бойової групи НАТО, а також самохідні гаубиці, які Естонія закуповує в Південної Кореї К-9, та мотострілецька техніка з України. Також на параді було продемонстровано американську протиракетну систему Patriot, яку було доправлено напередодні до Естонії.

"На заході було представлено всі роди військ Збройних сил Естонії, пройшли також знаменні групи з Фінляндії, Франції, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Швеції, України та США", - наголошується в повідомленні.

При цьому додається, що над площею Свободи пролетіли вертольоти і літаки ВПС і прикордонної охорони Естонії, а також два вертольоти США UH-Black Hawk, три винищувачі Eurofighter з Італії і два винищувачі F-16 ВПС з Данії. Завершила проліт авіації ескадрилья восьми винищувачів F-16 ВПС США.

Це не єдиний захід, який було заплановано в межах святкування незалежності держави. У багатьох містах відбуваються богослужіння, люди покладають квіти до пам'ятних знаків тощо.

Президент України Петро Порошенко вже привітав Естонію та естонський народ із 100-ю річницею незалежності. "Від імені українського народу щиро вітаю Естонію і дружній естонський народ із 100-ю річницею незалежності", - написав він у Facebook.

Глава української держави побажав Естонії успіху, а всьому європейському народу - миру і процвітання.