Міжнародні активісти мають докази причетності Росії до конфлікту на Донбасі

Міжнародні активісти мають докази причетності Росії до конфлікту на Донбасі

Росія здійснила низку транскордонних нападів на українські населені пункти та військові позиції на початку своєї агресії на Донбасі, що можна частково розглядати як міжнародний збройний конфлікт.

Про це повідомляється у звіті неурядової правозахисної організації Truth Hounds, який опублікували на сайті International Partnership For Human Rights.

Так, фахівці зазначають, що відповідні атаки фіксувалися з червня по вересень 2014 року, і звіт про них передано прокурору Міжнародного кримінального суду в Гаазі 18 грудня 2017 року.

Зокрема, наголошується, що впродовж цього періоду з території Росії із реактивних систем залпового вогню "Смерч", "Торнадо" та "Град" здійснювали обстріли селищ Колісниківка, Комишне, Юганівка, Мілове, Красна Талівка, Дмитрівка та Перемога, які розташовуються у прикордонних районах Луганської області. Крім того, у деяких випадках спостерігали вилазки російський військових на територію України з використанням бронетранспортерів, вертольотів і безпілотників.

Активісти підрахували, що за цей період відбулися щонайменше 134 атаки на цивільне населення та цивільні об'єкти у 22 населених пунктах, що "може вважатися військовим злочином у вигляді свідомо спрямованих атак на цивільне населення".

Згідно зі звітом, ці напади призвели до загибелі 100 і поранення ще 163 мирних жителів.

"Ці напади продемонстрували залучення Росії у збройний конфлікт, який, як наслідок, може розглядатися, принаймні частково, як міжнародний збройний конфлікт для цілей статуту Міжнародного кримінального суду", – наголошується у дослідженні.

Завдяки моніторингу соцмереж правозахисники з'ясували, що у вказаний період РФ стягнула до ділянки кордону України в Луганській області війська з Курської, Московської і Нижньогородської областей, а тимчасові табори і вихідні вогневі позиції збройні сили РФ розмістили у прикордонних селищах Маноцький, Патроновка та Дуби в Ростовській області.