Нідерланди визнали масові вбивства вірмен у 1915 році геноцидом

Нідерланди визнали масові вбивства вірмен у 1915 році геноцидом

Депутати парламенту Нідерландів більшістю голосів підтримали визнання масових увбивств вірмен в Османські імперії геноцидом.

Це загрожує подальшим погіршенням відносин між Нідерландами та Туреччиною, повідомляє DW.

За відповідне рішення проголосувала абсолютна більшість депутатів - 142 голоси "за" і лише три - "проти". Депутати також вирішили, що надалі представник уряду має регулярно їздити до Вірменії для участі в заходах зі вшанування пам'яті "жертв геноциду".

Це рішення парламенту в Гаазі може ще більше погіршити й без того напружені відносини між Нідерландами та Туреччиною.

Нагадаємо, Туреччина до цих пір відмовляється визнавати масові вбивства близько 1,5 мільйона етнічних вірмен у 1915 році в тодішній Османській імперії геноцидом. На думку Анкари, йшлося про громадянську війну між вірменами та турками, у якій були численні жертви з обох боків.

У червні 2016 року німецький Бундестаг визнав масові вбивства вірмен геноцидом, що спричинило урядову кризу між Берліном та Анкарою.

Відносини між Нідерландами та Туреччиною погіршилися у березні минулого року, коли влада Нідерландів заборонила агітацію турецьким міністрам перед референдумом щодо розширення повноважень президента Туреччини. Зокрема, нідерландська поліція завадила виступу турецької міністерки у справах сім'ї та соціальної політики Фатми Бетюль Сайян Кайї на території турецького консульства в Роттердамі.

Також Нідерланди заборонили посадку літака глави турецького МЗС Мевлюта Чавушоглу, який мав намір агітувати серед турків. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган тоді звинуватив нідерландську владу в застосуванні "нацистських методів".

На початку лютого уряд Нідерландів заявив про остаточне відкликання посла з Туреччини. Причиною цього він назвав те, що переговори про нормалізацію відносин між країнами не дали результату. Посол перебував за межами Туреччини з березня минулого року.