Нову швидкісну транспортну систему анонсувало Мінінфраструктури (аудіо)

Нову швидкісну транспортну систему анонсувало Мінінфраструктури (аудіо)

"Гіперлуп" Ілона Маска може бути і в Україні. Про це сьогодні в Києві під час брифінгу повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Нагадаємо, гіперлуп – запропонована до реалізації Ілоном Маском нова швидкісна транспортна система. Вона передбачає пересування у  спеціальній герметичній трубі капсули-потяга на аеродинамічній подушці. Завдяки цьому потяг може пересуватись із швидкістю понад 600 кілометрів за годину.

Розповідає Володимир Задворний:
                                     
"Надшвидкісна транспортна система  гіперлуп - це інноваційна технологія. До її  створення, за словами міністра інфраструктури Володимира Омеляна, може долучитись і Україна.  Сучасні надшвидкісні потяги з появою гіперлупу можуть відійти у минуле, каже Володимир Омелян. Для розробки такої технології об’єднались вітчизняні науковці і підприємці, розповів міністр.
         
Такий інноваційний проект із розвитку сучасної інфраструктури,  за словами  директора інституту економіки та прогнозування національної академії наук Валерія Гейця, сприятиме економічному зростанню країни. Саме тому,  каже Валерій Геєць, вітчизняні науковці із задоволенням підтримують цей проект.

Реалізація цього проекту, каже Володимир Омелян, має три стадії. Спочатку Академія наук України  має дати його всебічне наукове і економічне обґрунтування. За словами Валерія Гейця, за умови фінансування така робота може розпочатись вже у другому кварталі цього року. Наступним кроком має стати створення тестового експериментального майданчика надшвидкісної транспортної системи у місті Дніпрі.

Після цього  можна буде  говорити про промислове будівництво. Коли перші пасажири зможуть у спеціальній капсулі пересуватись із швидкістю 600 і більше кілометрів за годину,  науковці не кажуть. Окрім організаційних і економічних питань, треба вирішити і багато технічних проблем".

Володимир Задворний. Українське Радіо.

Прослухати репортаж

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!