Сьогодні - Міжнародний День рідної мови (аудіо)

Сьогодні - Міжнародний День рідної мови (аудіо)

З цієї нагоди у Києві вшанували пам'ять дисидентів, українських патріотів Василя Макуха і Олекси Гірника, які у радянські часи здійснили самоспалення на знак протесту проти русифікації та колоніального становища України в Радянському Союзі.

Докладніше – Юлія Конішевська:
                                                   
"5 листопада 1968 року, коли Київ готувався до чергової річниці "жовтневої" революції, з під'їзду одного з будинків на Хрещатику вибіг чоловік, його одяг палав вогнем. Поки вистачало сил, він рухався вулицею і вигукував– "Геть окупантів!", "Хай живе вільна Україна!", а потім упав знесилений. Це був уродженець Львівщини Василь Макух – воїн УПА, політв’язень, учасник українського руху опору. Його відчайдушний вчинок неабияк налякав  Комітет державної безпеки і у відомстві довгий час намагалися приховати інформацію про подію, щоб не провокувати протесні настрої у населення, - розповів у інтерв'ю Українському радіо племінник Василя Макуха Юрій.

Роком пізніше вчинок Василя Макуха повторив 20-річний празький студент Ян Палах, протестуючи проти радянської окупації Чехословаччини.

А за десять років – іще один українець Олекса Гірник. На місці загибелі біля могили Тараса Шевченка у Каневі він розкидав навколо власноруч виготовлені листівки з текстом: "Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава!, "В знак протесту спалився Гірник Олекса із Калуша. Лише таким способом можна протестувати в Радянському Союзі".

Минуло півстоліття, а українцям і досі доводиться відстоювати свою незалежність та долати русифікацію, каже керівник координаційної ради громадського руху "Українська Патріотична Альтернатива" Віктор Горбач. За його словами, мужність та любов до рідної землі Василь Макуха та Олекси Гірника надихають українців.

У пам’ять про Василя Макухи на одній з будівель на Хрещатику у Києві встановлено пам’ятну дошку. Про нього відзнято кілька документальних фільмів. Олексі Гірнику 2007-го року посмертно присвоєно звання Герой України з нагородженням орденом Держави".

Юлія Конішевська. Українське радіо.

Прослухати репортаж

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!