Ректора медуніверситету та директорку Центру тестування при МОЗ усунуто з посад (аудіо)

Ректора медуніверситету та директорку Центру тестування при МОЗ усунуто з посад (аудіо)

За зрив тестування студентів-третьокурсників медуніверситету імені Олександра Богомольця за міжнародною системою "Крок 1" усунуто з посад ректора університету Катерину Амосову і директорку Центру тестування при Міністерстві охорони здоров’я Ірину Булах.

Це рішення, ухвалене сьогодні Міністерством охорони здоров’я, – тимчасове, поки спеціально створена комісія встановлюватиме винних у зриві іспиту, повідомив заступник Міністра Олександр Лінчевський.

У ситуації розбиралась наша кореспондентка Тетяна Ковальчук:

"20 лютого студенти-третьокурсники університету імені Олександра Богомольця мали складати іспит за міжнародною системою тестів "Крок 1. Стоматологія". За  словами заступника Міністра охорони здоров’я Олександра Лінчевського, за нинішнього стану вітчизняної вищої освіти, міжнародна система тестування – чи не єдиний спосіб дати студентам знання, що відповідають сучасним світовим вимогам. І єдиною структурою, що має ліцензію на проведення таких тестувань в Україні є Центр тестування при Міністерстві.

Керівництво Медуніверситету імені Олександра Богомольця, за словами заступника Міністра, не встигло укласти відповідний дОговір із Центром тестування, відтак іспит зірвано.

Справді, договір між університетом і центром не був укладений вчасно, каже ректор вишу Катерина Амосова. Однак, за її словами, не з вини університету. Торік Центр проводив тести безплатно, цього ж року запроваджено плату за його послуги, на що з держбюджету закладено півтора мільйона гривень. Тож університет оголосив відкритий конкурс на надання цієї послуги через систему Прозорро, розповіла на брифінгу Катерина Амосова.

Однак, Центр тестування при МОЗ – єдина в Україні структура, що має ліцензію на проведення тестів за системою "Крок 1", йдеться у заяві, поширеній Центром 15 лютого. Тож за відсутності інших ліцензованих претендентів, відкритих торгів не мало б проводитися.

Відтак, центр відмовився в участі у конкурсі, і Університет, за словами ректорки Катерини Амосової, 14 лютого звернувся до нього з проханням укласти відповідну угоду уже безпосередньо, поза тендером. Однак, 19 лютого – напередодні іспиту – виш нібито отримав відмову від Центру тестування, про що керівництво вишу написало у листі до Міністра охорони здоров’я.

У прес-службі Центру тестування Українському радіо ситуацію поки не прокоментували. Міністерство ж на час з’ясування обставин усунуло з посад керівників обох закладів. Що ж до студентів-майбутніх стоматологів, то їм, за словами Заступника Міністра Олександра Лінчевського, буде надана можливість скласти тест упродовж навчального року".

Тетяна Ковальчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!