МЗС України: введення миротворців ООН на Донбас допоможе відновити суверенітет

МЗС України: введення миротворців ООН на Донбас допоможе відновити суверенітет

За чотири роки збройної агресії Росії проти України, включно з анексією Криму та окупацією Донбасу, загинуло понад 10 тисяч людей, близько 1,8 мільйона українців стали вимушеними переселенцями, вказані регіони зазнали колосальних руйнувань.

Про це йдеться в заяві МЗС України, опублікованій 20 лютого.

"Російська окупаційна влада із повною зневагою до норм міжнародного права вдається до широкомасштабних і серйозних порушень прав людини на окупованих територіях, намагаючись зламати й підкорити всіх незгодних з агресивною політикою Кремля, демонстративно ігнорує наказ Міжнародного Суду ООН з цього приводу, а також безпосередньо організовує та заохочує своїх маріонеток до аналогічних дій в окремих районах Донецької та Луганської областей", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що десятки осіб унаслідок сфальсифікованих справ незаконно утримуються в Росії, на тимчасово окупованих територіях Криму, Донбасу. "Їхнє звільнення залишається одним із головних пріоритетів України та міжнародного співтовариства", – повідомляють у МЗС.

В українському зовнішньополітичному відомстві переконані, що міжнародне співтовариство одностайне у засудженні протиправних діянь РФ.

"Свідчення цьому – численні рішення держав-партнерів України, Організації Об’єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Європейського Союзу, Організації Північноатлантичного договору, інших міжнародних організацій", – йдеться у повідомленні.

МЗС дякує міжнародним партнерам за чітку позицію на захист та відновлення суверенітету та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів.

Наголошується, що місія ООН із підтримання миру, розгорнута по всій окупованій території Донбасу, включно з районами поблизу тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, повинна стати дієвим інструментом відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

МЗС України закликає партнерів застосувати всі належні засоби, щоб "запобігти ескалації міжнародного збройного конфлікту на території України, спричиненого загарбницькою політикою Кремля, примусити РФ припинити агресію, порушення прав людини та підтримку терористичної діяльності, запровадити Місію ООН із підтримання миру, припинити окупацію Криму та захоплених територій українського Донбасу, а також здійснити повне відшкодування за завдану шкоду".

Нагадаємо, під час виступу на Мюнхенській конференції президент України Петро Порошенко заявив, що у Росії є шанс продемонструвати готовність до компромісу і погодитися на присутність миротворців на всій території окупованого Донбасу. Раніше спецпредставник США по Україні Курт Волкер заявив, що проект резолюції Росії, який передбачає введення миротворців на Донбас тільки уздовж лінії зіткнення, є неприйнятним для Сполучених Штатів Америки і Організації Об'єднаних Націй, оскільки він не буде гарантувати безпеку, а лише поглибить конфлікт.