Естонія і Фінляндія планують збудувати найдовший у світі підводний залізничний тунель

Естонія і Фінляндія планують збудувати найдовший у світі підводний залізничний тунель

Фінляндія та Естонія планують збудувати підводний тунель між столицями, які розташовані на протилежних сторонах Фінської затоки.

Інвестиція має бути продовженням залізничної лінії Rail Baltica, яка зв'язує Гельсінки з Талліном і з Варшавою, повідомляє Gazeta Wyborcza.

Запланований морський підводний тунель, довжиною 103 км, стане найдовшим в світі. Його вартість оцінили у близько €20 млрд. Планується, що проект почнуть реалізовувати у 2025 році і завершать до 2040 року. Новий маршрут дозволить скоротити час проїзду між Гельсінкі і Талліном з 3 годин до 30 хвилин.

Незважаючи на те, що більша частина Фінляндії лежить на материку, найкоротші шляхи з неї до Західної і Центральної Європи зараз прокладені морем. Із запуском у 2026 році іншого амбітного європейського проекту - Rail Baltica - Гельсінкі отримає пряме високошвидкісне залізничне сполучення з балтійськими столицями і Варшавою.

Про користь від нового проекту вже заявили обидві балтійські країни. У Гельсінках та прилеглій місцевості працюють десятки тисяч естонців, які щоденно їдуть на роботу. Зараз їм доводиться витрачати на подорож майже три години на поромі. Після запуску підводного маршруту цей час буде зменшений втричі.

У дослідженні зазначається, що частина грошей від продажу квитків повинна використовуватися для обслуговування тунелю. Потяги, що рухаютимуться між столицями, уряди обидвох країн щорічно фінансуватимуть на €280 млн. впродовж 40-ка років.

За попередніми оцінками, вартість втілення проекту тунелю становитиме від €13 до €20 млрд. Найбільш ефективною моделлю для фінансування вважають державно-приватне партнерство, 40% вартості профінансує ЄС. Детальніше оцінити витрати мають до весни 2018 року.

За рік тунелем зможуть скористатися щонайменше 23 млн пасажирів.