Проїзд у громадському транспорті Німеччини може стати безплатним

Проїзд у громадському транспорті Німеччини може стати безплатним

Німецька влада змушена думати про введення безплатного проїзду в громадському транспорті в окремих містах у відповідь на вимогу Брюсселя підвищити якість повітря.

Це підтвердив під час брифінгу офіційний представник уряду Штеффен Зайберт, повідомляє Укрінформ.

"Я можу підтвердити, що чинний федеральний уряд знову направив Європейській комісії лист, в якому мова йде про подальші короткострокові ефективні заходи з метою скорочення рівня викидів вуглекислого газу. ЄК у даний час перевіряє ці пропозиції ... і має відреагувати", - повідомив Зайберт.

При цьому представник Меркель визнав, що Німеччина "не може просити, щоб в Брюсселі почекали, коли в країні буде нарешті сформовано новий уряд". За його словами, вимога термінова і це буде відповідальністю ще чинного уряду. Майбутньому уряду доведеться виконувати програму "Чисте повітря 2017 - 2020" і займатися питаннями фінансування запропонованих заходів.

На даному етапі їх мають обговорити на рівні комун у федеральних землях. Список міст, де їх буде введено, де буде випробувана така модель, поки що не визначений. За словами представника транспортного міністерства, мова йде про 5 міст. Раніше ЗМІ повідомили, що цими містами будуть Бонн, Ессен, Херренберг, Ройтлинген і Маннхайм.

Зайберт повторив позицію уряду ФРН, який "прагне в німецьких містах чистого повітря і хоче уникнути введення заборон" на користування дизельним транспортом. Уряд переконаний, що зможе  своїми кроками зробити внесок у загальну справу скорочення викидів.

Якщо влада Німеччини не виконає вимогу ЄК, вона загрожує Європейським судом. Лист на ім'я єврокомісара Кармену Велла з пропозиціями направили міністри довкілля Барбара Хендрікс, транспорту Крістіан Шмідт і шеф канцелярії Петер Альтмайєр. Мета пропозицій - скоротити на вулицях число приватних автомобілів.