Три роки тому було підписано другу Мінську угоду (аудіо)

Три роки тому було підписано другу Мінську угоду (аудіо)

Цей документ передбачає виконання сторонами конфлікту на Донбасі 13-ти пунктів, серед яких – відведення військ і озброєння від лінії розмежування, повне припинення вогню, а також звільнення обома сторонами заручників і незаконно утримуваних осіб.

Чого вдалося досягти завдяки мінському формату перемовин та чи ефективний він – думки експертів збирала Юлія Конішевська:

"За три роки Росія не виконала жодного з комплексу заходів з імплементації "мінських домовленостей". Про це в коментарі Українському радіо сказала речниця Міністерства закордонних справ Мар'яна Беца.

Єдине, в чому мінські угоди виявилися ефективними, то це в звільненні заручників і вирішенні деяких гуманітарних питань, сказав Українському радіо політичний експерт, голова «Єдиного координаційного центру "Донбас" Олег Саакян. На його думку, мінські угоди здатні не допустити розгортання широкомасштабної війни , але не здатні змусити російські окупаційні війська залишити Донбас.

Мінський формат перемовин не є ефективним інструментом у досягненні миру на Донбасі. Таку думку у коментарі Українському радіо висловив військовий експерт Олег Жданов. За його словами, Україні необхідно діяти рішучіше на міжнародній арені, зокрема, брати до уваги Будапештський меморандум.

Мінські угоди  - це єдиний дійовий механізм врегулювання ситуації на Донбасі і альтернативи йому поки що не існує. Про це Українському радіо сказав заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Василь ЯблОнський.

На думку генерала-майора запасу, представника місії України при НАТО у 2008 - 2011 роках Петра Гаращука, на Росію може вплинути лише такий потужний міжнародний гравець як США. Тому, за його словами, Україна в жодному разі не повинна відмовлятися від дипломатичної співпраці зі світовими лідерами".

Юлія Конішевська, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!