У Львові вшанували пам'ять легендарної Ольги Басараб (аудіо)

У Львові вшанували пам'ять легендарної Ольги Басараб (аудіо)

Сьогодні у Львові, на Янівському кладовищі, жителі міста вшанували пам'ять легендарної зв’язкової Української Військової організації, члена Головної управи Львівської філії Союзу українок Ольги Басараб, яка стала символом мужності та жертовності в боротьбі за незалежну Україну.

Розповідає наша кореспондентка Наталія Козачук:

"У період Директорії Української Народної Республіки Ольга Басараб працювала в дипломатичних установах України за кордоном, а потім переїхала до Львова, де співпрацювала з підпільною Українською Військовою організацією, заснованою старшинами корпусу Січових Стрільців та Української галицької армії.

9 лютого 1924-го року її заарештувала польська поліція і звинуватила в шпигунстві. 34-річна жінка витримала нелюдські тортури, але нікого не видала, - розповіла історик Ольга Бежук.

На Львівщині на честь цієї мужньої жінки створили обласне жіноче товариство імені Ольги Басараб, яке продовжує її справу, говорить  голова Товариства Ярослава Ваврисевич.

Як і щороку 12-го лютого, в пам'ять про мужню українку львів’яни поклали квіти та запалені лампадки на її могилу, а також провели віче-реквієм".

Наталія Козачук, Львів, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!