Українські миротворці повертаються з Ліберії

Українські миротворці повертаються з Ліберії

В Україну після майже 14 років виконання миротворчої місії в Ліберії повертаються українські вертолітники.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у Facebook.

"Український 56 окремий вертолітний загін Місії ООН у Ліберії, який виконував завдання в цій африканській країні з січня 2004 року, повертається додому. Відповідно до резолюції Ради безпеки ООН у квітні цього року завершується дія Мандату Місії ООН у Ліберії, тому усі військові та поліцейські підрозділи будуть виведені з країни", - інформує Генштаб.

24 січня 2018 року український екіпаж гелікоптера Мі-8 виконав крайній політ над містом Монровія. Так завершилась одна з найбільш довготривалих миротворчих місій Збройних Сил України. Майже 14 років вітчизняні авіатори забезпечували супроводження наземних колон, транспортні та пасажирські перевезення, проводили повітряне патрулювання кордонів, медичну евакуацію та пошуково-рятувальні операції.

Генштаб наголошує, що українські ударні та військово-транспортні вертольоти завжди розцінювалися ООН, як важливий фактор мирного врегулювання та відновлення стабільності у Республіці Ліберія.

Нагадаємо, в 2004 році Україна направила до Ліберії 14 вертольотів Мі-24 та Мі-8, а також 260 воїнів-миротворців. Пізніше чисельність загону збільшили до 301. За 14 років миротворчої місії відбулося 23 ротації українського контингенту. За цей час екіпажі здійснили понад 55 тисяч вильотів, провівши в африканському небі майже 60 тисяч годин. Загалом, понад 5,5 тисяч військових пройшли службу у 56 окремому вертолітному загоні.