Краматорськ вшановує пам'ять загиблих від теракту (аудіо)

Краматорськ вшановує пам'ять загиблих від теракту (аудіо)

Краматорськ на Донеччині вшановує пам'ять загиблих 10 лютого 2015 року під час терористичного акту.

Тоді з важкого артилерійського озброєння бойовики обстріляли аеропорт і густонаселені житлові квартали Краматорська. Загинуло 17 людей, понад 60 мирних жителів були поранені.

Розповідає наша кореспондентка Людмила Кузьменко:

"О 10 годині ранку водії громадського та приватного транспорту по всьому Краматорську звуковими сигналами впродовж однієї хвилини нагадали про обстріли бойовиками мирного міста 3 роки тому. В пам’ять про загиблих сьогодні на будинках та спорудах Краматорська приспущені Державні Прапори України.

У Сквері Героїв біля закладного каменю на місті майбутньої каплички на згадку про всіх загиблих відбудеться покладання квітів. На місці падіння однієї з ракет о 13 годині відбудеться відкриття меморіалу під назвою "Скільки людей ще має загинути?". Це скляний куб 3,5 метри заввишки, всередині якого - макет одного із снарядів реактивної системи залпового вогню, якими бойовики тоді накрили центр міста.

Експерт громадської організації "Інформаційна безпека" Тетяна Попова пояснює вибір скла для спорудження інсталяції. Попова: Дійсно символізує крихкість життя. Реально одна з ракет, прилетіла тоді з боку Горлівки, і так же вона буде знаходитися в цьому кубі. Інсталяція буде знаходитися в Краматорську. Можливо ми пізніше перенесемо в Маріуполь, тому що там на кожній грані ім’я жертв обстрілу з цих міст, Маріупольські обстріли, обстріли в Волновасі. На одній стороні загальна кількість загиблих вказана за даними ООН.

Ініціатива меморіалу "Скільки людей ще має загинути?" належить громадським організаціям, що займаються волонтерською допомогою Сходу України. Вони ж і виготовили пам’ятний знак, який сьогодні урочисто відкриють".  

Людмила Кузьменко. Українське радіо.


Прослухати репортаж:




Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!