Літак авіакомпанії "Qantas" здійснив політ на біопаливі із зерен гірчиці

Літак авіакомпанії "Qantas" здійснив політ на біопаливі із зерен гірчиці

28 січня 2018 року літак найбільшої австралійської авіакомпанії "Qantas" здійснив незвичайний рейс - для 15-годинного перельоту з Лос-Анджелеса в Мельбурн використали не лише традиційне літакове пальне, а й біопаливо, зроблене із зерен гірчиці особливого виду.

Про це повідомляє Український портал про техніку та спецтехніку".

У паливному баку повітряного судна Boeing Dreamliner 787-9 використовувалася суміш 90% традиційного реактивного пального і 10% біопалива, отриманого з рослини Brassica Carinata (гірчиця абіссінська), яку не використовують у їжу.

Представники авіакомпанії "Qantas" пояснили, що мета їхнього проекту - найближчим часом знизити викиди вуглекислого газу, який виробляється їхніми літаками, на понад 80%.

Біопаливо, яке використовувалося для даного польоту, розроблене канадською компанією "Agrisoma Biosciences", було виготовлено з гірчиці, яку можна вирощувати на ділянках, непридатних для вирощування інших сільськогосподарських культур. Або на землі, яка перебуває під паром. Понад те, культивування цієї гірчиці покращує якість ґрунту, на якому вона зростає, і зменшує ерозію, а також дає можливість фермерам отримати додаткове джерело доходів.

"Agrisoma" і "Qantas" на даний час працюють над формуванням для австралійських фермерів великих замовлень щодо вирощування абіссінської гірчиці, і сподіваються, що до 2020 року вона стане найбільшою комерційною авіаційно-біопаливною культурою в країні.

Довгострокова стратегічна мета такого партнерства - вирощування в Австралії культури Brassica Carinata щонайменше на 400 тис. га, що дасть можливість отримувати понад 200 млн літрів біопалива щорічно.