Сьогодні стартував конкурс проектів на відтворення будівлі Леонтовича (аудіо)

Сьогодні стартував конкурс проектів на відтворення будівлі Леонтовича (аудіо)

Оголошено початок архітектурного конкурсу проектів реставрації будинку дитинства українського композитора Миколи Леонтовича.

Будинок стоїть у селі Шершні Тиврівського району Вінницької області, однак є й ті, хто має сумнів у тому, що саме ця споруда має відношення до родини композитора. За словами ініціаторів реконструкції, після ремонту там пропонується відкрити школу мистецтв.

Докладно - Тетяна Ковальчук:

"Микола Леонтович народився в 1877 року в сім'ї сільського священика. Світову славу йому принесло аранжування "Щедрика", яке уперше прозвучало 1916-го року у виконанні хору Київського університету. Тепер ця мелодія у мільйонів людей в усьому світі асоціюється з Різдвом.

Будинок у селі Шершні для родини Леонтовичів збудувала громада села як для родини священика. Цю будівлю тепер і вирішили відреставрувати і перетворити на школу мистецтв сільські активісти і представники Фонду гуманітарного розвитку України. Говорить громадська активістка села Шершні, авторка ідеї Валентина Чайковська.

Фонду гуманітарного розвитку підтримав ідею і оголосив конкурс проектів реконструкції, Говорить президент Фонду, ініціатор громадської платформи SOSмайбутнє Наталія Заболотна.

За словами президента Фонду Наталії Заболотної, у планах місцевого управління культури будівлю передбачалось знести, а на її місці побудувати обеліск. На це місцева влада планувала виділити 1,5 млн грн.

Представник Управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації Михайло Потупчик каже, що в обласному архіві є дані, що будинок, де жила родина Леонтовичів, згорів у 1896 році.

Будівлю, яку збираються відреставрувати, збудували вже іншому священнику. І композитор Микола Леонтович ніколи у ньому не жив, говорить Михайло Потупчик.

З 9 лютого на сайті Фонду гуманітарного розвитку України розпочнеться прийом заявок від архітекторів, а з 8 березня – самих проектів. 18 травня планується оголосити переможця".

Тетяна Ковальчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!