Профспілка в Німеччині домоглася 28-годинного робочого тижня

Профспілка в Німеччині домоглася 28-годинного робочого тижня

Німецька профспілка IG Metall, яка з початку минулого тижня вивела працівників різних компаній на серію попереджувальних страйків, і працедавці знайшли компроміс.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Після 13 годин переговорного марафону його учасники з боку металургійної й електротехнічної промисловості домовилися у Баден-Вюртембергу.

Керівництво профспілки IG Metall й асоціації працедавців Suedwestmetall провели 6 раундів переговорів, за підсумками яких останні погодилися з підвищенням зарплати на 4,3% протягом 27 місяців і виплатою щорічних разових платежів. Крім того, протягом 2 років співробітники зможуть скоротити свій робочий тиждень до 28 годин. У свою чергу, компанії зможуть набрати нових співробітників, уклавши з ними контракти на умовах 40-годинного робочого тижня.

IG Metall наполіг на тому, щоб працівники отримували одноразові платежі у розмірі 100 євро на місяць з січня по березень 2018 року на додаток до збільшення оплати. Крім того, буде нова тарифна надбавка у розмірі 27,5% від щомісячного доходу і фіксована сума в 400 євро на рік з 2019 року. Втім, профспілка погодилася, що остання умова може бути скасована "в скрутні економічні часи".

Учасники переговорів сподіваються, що нова система буде гнучкою, але хочуть протягом 2 років подивитися, скільки насправді співробітників скористаються можливістю перейти на 28-годинний робочий тиждень або на контракти на 40 годин на тиждень. Після цього періоду, очевидно, в схему можуть бути внесені зміни.

Як повідомлялося, акції протесту проходили минулого тижня в різних містах Німеччини, на них вийшли як робітники Ford у Кельні та постачальники автомобільної техніки у Баварії і Баден-Вюртембергу, так і працівники компанії Bosch із заводів по всій країні, загалом на 275 підприємствах. Початкова вимога була - 8% підвищення зарплати за 27 місяців для 3,9 млн інженерів і працівників металургії.

Найбільша профспілка промисловості в країні IG Metall об'єднує 2,4 млн осіб. До цього великою перемогою профспілки, завойованою завдяки попереджувальним страйкам у 1994 році, стало запровадження 35-годинного робочого тижня замість 40-годинного.