Тернопіль відповів Польщі пошаною червоно-чорного прапора

Тернопіль відповів Польщі пошаною червоно-чорного прапора

Міськрада Тернополя прийняла рішення під час урочистих та святкових заходів одночасно із синьо-жовтим державним прапором піднімати прапор національної революції - червоно-чорний.

Про це повідомляє сайт Тернопільської міськради.

"Відтепер у Тернополі під час усіх урочистих та святкових заходів на державних будівлях та комунальних установах одночасно із синьо-жовтим прапором обов'язково підніматимуть прапор національної революції - червоно-чорний. Таке рішення було прийняте з ініціативи міського голови Сергія Надала на сесії Тернопільської міської ради 2 лютого 2018 року як відповідь на ухвалений польським Сеймом закон про заборону пропаганди "бандерівської ідеології", - йдеться у повідомленні.

Водночас Сергій Надал сказав, що попри ухвалення зазначеного закону, Польща, як і раніше, залишиться партнером Тернополя, який має сім польських міст-побратимів.

"Саме завдяки спільним проектам ми показуємо дружбу між нашими країнами та містами. Переконаний, що жодне політичне рішення не може переписати героїчні сторінки нашої історії. Цим рішенням ми демонструємо, що не дозволимо іншим країнам переписувати сторінки нашої історії. І ще раз офіційно затверджуємо на міському рівні пошану до наших Героїв і їх вклад у боротьбу за Незалежність України", - зазначив Надал.

Нагадаємо, Сейм Польщі 26 січня ухвалив закон щодо Інституту національної пам'яті, який, серед іншого, передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду "бандерівської ідеології". Зокрема, закон стосується визначення "злочинів українських націоналістів" та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці "злочини".

У ніч на 1 лютого Сенат Польщі ухвалив відповідний закон. Він набуде чинності в разі підписання президентом.

Президент України Петро Порошенко заявив, що цей закон не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польщею і містить категорично неприйнятні оцінки.

Пізніше співголови депутатської групи зі зв'язків з Польщею нардепи Оксана Юринець та Микола Княжицький у своїй заяві закликали президента Польщі ветувати цей закон.

Червоно-чорний прапор вважається прапором Організації українських націоналістів, хоча геральдист Андрій Гречило зазначає, що формально червоно-чорний стяг не був закріплений за ОУН. Прапор у цих кольорах спершу на теренах Західної України у 20-х роках використовували пластуни, коли тоді польська влада забороняла синьо-жовтий стяг.

Також червоно-чорний стяг вважається символом протестної боротьби в світі від початку ХХ століття.