Пентагон шукає докази застосування Асадом газу "зарин" у Сирії

Пентагон шукає докази застосування Асадом газу "зарин" у Сирії

Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що США шукають докази застосування сирійським режимом Башара Асада бойового газу "зарин" попри заборони ООН та зобов'язання Сирії позбавитись від будь-якої хімічної зброї.

Про це глава Пентагону заявив у п'ятницю, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє інформагентство Reuters.

"Ми ще більше стурбовані можливістю використання зарину... У мене немає доказів, втім я скажу, що інші групи на місцях, неурядові організації, бійці, які воюють там, заявили, що зарин застосовувався, тому ми шукаємо докази", - сказав міністр оборони США.

У квітні минулого року смертельна атака з використанням зарину проти жителів регіону, контрольованого повстанцями, спонукала президента Трампа віддати наказ про ракетний удар по базі ВПС "Шайрат". Саме з цього аеродрому була розпочата операція сирійських урядових сил.

"Ви всі бачили, як ми відреагували на це, тому було б необачно знову порушувати конвенції про незастосування хімічної зброї", - наголосив Меттіс.

Напередодні американські чиновники в адміністрації заявили, що сирійський уряд може розробляти нові види хімічної зброї, тому президент Трамп готовий розглянути варіант військового протистояння можливим хімічним атакам. При цьому зазначалося, що президент Башар аль-Асад міг приховати частину запасів хімічної зброї в Сирії, незважаючи на угоду між США та Росією. Домовленість передбачала, що Дамаск мав передати її для знищення в 2014 році, повідомили представники адміністрації США.