Ігор Михайленко: "Національні дружини" не патрулюватимуть вулиці зі зброєю (аудіо)

Ігор Михайленко: "Національні дружини" не патрулюватимуть вулиці зі зброєю (аудіо)

"Національні дружини" не патрулюватимуть вулиці українських міст зі зброєю у руках.

Про це сьогодні у Києві на прес-конференції сказав координатор Громадського об’єднання "Національні дружини" Ігор Михайленко. За його словами, керівництво організації запитує про наявність зброї у тих, хто хоче вступити до її лав, аби бути готовими до відсічі у разі повномасштабного наступу Росії  на Україну.

Як оцінюють діяльність таких структур аналітики, - з’ясовувала Тетяна Власенко:

"Захист людей від злочинців на вулицях і від свавілля правоохоронців та чиновників – така мета створення національних дружин, каже командир "Національних дружин" Ігор Михайленко. За його словами, активісти передовсім, звертатимуть увагу на ті порушення, на які мала б реагувати, але не відреагувала поліція. Діятимуть, каже, у рамках закону.

Законодавство України дозволяє діяльність подібних організацій, розповів у коментарі Українському радіо експерт з питань нацбезпеки Тарас Жовтенко. Головне, каже, аби їхні дії були скоординовані із правоохоронними органами, аби не допустити самоуправства. Та найбільш дражливе питання, за словами  Тараса Жовтенка, - хто фінансуватиме це громадське об’єднання. Бо існувати винятково на особисті внески воно не зможе. А це породжує ризики щодо прихованих мотивів створення таких організацій, каже аналітик.

За "Національними дружинами" стоїть політична партія - "Національний корпус" Андрія Білецького, припускає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. У своєму коментарі він висловив припущення, що вплив на організацію має й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Командир "Національних дружин" Ігор Михайленко каже, що з Андрієм Білецьким його пов’язує дружба та боротьба з окупантом на Донбасі. Зв’язок самої організації із будь-якими  політичними партіями чи окремими посадовцями він заперечив.

Нагадаю, у вівторок Арсен Аваков на виїзному засіданні колегії Держприкордонслужби сказав, що він, як міністр, не допустить діяльності паралельних структур, що намагаються поводитися як альтернативні мілітарні формування. В Україні, сказав міністр, є державна монополія на застосування сили – це Національна гвардія, Національна поліція, Збройні сили".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!