Розрахунок банківською картою - найбезпечніший вид електронних платежів (аудіо)

Розрахунок банківською картою - найбезпечніший вид електронних платежів (аудіо)

Найбезпечнішим видом електронних платежів є розрахунок банківською картою через касу торговельної мережі.

Такі висновки оприлюднили Сьогодні в Києві фахівці з кібербезпеки, які підбили підсумки Національної програми безпеки безготівкових розрахунків Safe Card. Як йшлося на зустрічі, за минулий рік в Україні зросла частка шахрайських операцій під час розрахунків через Інтернет.

Розповідає Володимир Задворний:

"Безготівкові розрахунки все одно безпечніші, аніж розрахунки готівкою, каже директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку Олександр Яблунівський. За його словами, вперше з 2015 року в Україні спостерігається зменшення кількості шахрайських операцій з платіжними картами.

У шахраїв є різні способи, аби спробувати поцупити гроші з чужої банківської карти. Зокрема, розповідає член консультативної ради з фінансових сервісів Олеся Данильченко, вони використовують різні пристрої, що встановлюються на банкомат.

Отже, якщо на екрані банкомата після введення ПІН-коду з’явився напис "Заберіть гроші", а їх у отворі для готівки немає, це може означати, що шахраї застосували кеш-треппінг – спеціальну смужку, що закриває отвір. А щоб ваш код не зчитала мініатюрна відеокамера, яку могли встановити поблизу шахраї, прикривайте чим-небудь клавіатуру, коли його вводите, радять фахівці. Зловмисники можуть спробувати дізнатись дані вашої платіжної карти і зателефонувавши вам. І щоб не потрапити у таку пастку, асоціація платіжних систем ЕМА підготували спеціальний освітній ролик, каже керівниця Асоціації Раїса Федоровська.

Оскільки дещо збільшилась частка шахрайських операцій під час розрахунків через Інтернет, учасники зустрічі радять ретельно перевіряти сайти, через які Ви збираєтесь придбати речі чи послуги".

Володимир Задворний. Українське Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!