Завершився черговий етап перемовин між США, Канадою та Мексикою щодо угоди про вільну торгівлю (аудіо)

Завершився черговий етап перемовин між США, Канадою та Мексикою щодо угоди про вільну торгівлю (аудіо)

У Монреалі завершився черговий етап перемовин між США, Канадою та Мексикою щодо перегляду умов Північноамериканської угоди про вільну торгівлю – "НАФТА".

Докладніше - наш спеціальний кореспондент в Оттаві Максим Наливайко:

"Понад тиждень тривали дискусії представників трьох найбільших держав Північної Америки щодо майбутнього вільної торгівлі, яка вже майже чверть століття існує між ними. Як і під час попередніх п’яти раундів, найбільше деструктиву в перемовини вносили Сполучені Штати, які намагалися примусити Канаду та Мексику поставити підписи під не вигідним їм документом, погрожуючи вийти із Угоди. Утім, Оттава та Мехіко не можуть на це піти, тож переговори просуваються дуже повільно.

За словами Міністра економіки Мексики Ільдефонсо Гуахардо, у Монреалі сторонам вдалося узгодити усі деталі розділу Угоди щодо боротьби з корупцією, однак щодо решти питань компромісу дійти не вдалося.

Його позицію підтримав і Торговий представник США Роберт Лайтхайзер, який закликав учасників переговорів просуватися набагато швидше.

Такий підхід поділяє і міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, яка постійно наголошує на необхідності досягнення взаємовигідних умов торгівлі.

Проте, незважаючи на, здавалося б, приємні слова, настрій учасників підсумкової прес-конференції був напруженим. Про ґрунтовне розходження у підходах сторін свідчить і той факт, що представники США та Канади у своїх виступах оперували кардинально різними статистичними даними, що вели до протилежних висновків".

Максим Наливайко. З Канади. Для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!