Нацбанк випустив монету "Захисникам Донецького аеропорту" (аудіо)

Нацбанк випустив монету "Захисникам Донецького аеропорту" (аудіо)

Пам’ятна монета "Захисникам Донецького аеропорту" відкриває випуск серії  "Збройні Сили України". Відсьогодні монету випущено в обіг. Її номінал і вартість складає 10 гривень. А на її презентації були і учасники оборони аеропорту.

Розповідає Тетяна Сергійчук:

"Для історії 242 дні – це лише мить, а для захисників Донецького аеропорту це була ціла вічність", наголосив генерал-майор Олег Гуртковський. Він був одним із тих, хто готував добровольців для оборони цього об’єкту у 2014-2015 роках. Нині, каже, важливо пам’ятати свою історію.

Монета "Захисникам Донецького аеропорту" виготовлена руками гравера монетного двору Національного банку України Володимира Ровенка, який брав участь у захисті Донецького аеропорту. В процесі створення монети він приносив на роботу свою каску, з якої безпосередньо створювався ескіз.

Головні деталі, які впадають в око, дивлячись на монету: на аверсі у центрі - стилізована композиція, дві чоловічі руки зі зброєю різних епох, що символізує захисників України різних часів. На реверсі монети – зображення захисника України на тлі напівзруйнованої вежі Донецького аеропорту. А також напис на простріленій арматурі КІБОРГИ.UA".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!