Пам'ять героїв Крут вшанували сьогодні на Лук’янівському цвинтарі у Києві (аудіо)

Пам'ять героїв Крут вшанували сьогодні на Лук’янівському цвинтарі у Києві (аудіо)

Пам'ять двох героїв Крут - Володимира Наумовича та Володимира Шульгина вшанували сьогодні на Лук’янівському цвинтарі у Києві. Вони загинули у бою з більшовицькою навалою під станцією Крути у 1918 році і поховані поруч.

Розповідає Тетяна Ковальчук:

"Сто років тому молоді українці під Крутами вступили у нерівний бій із червоною навалою. Наймолодшому було 15 років, найстаршим - 23. Стільки було і Володимир Шульгіну та Володимиру Наумовичу. Перед розстрілом більшовиками вони обнялись, так їх потім і знайшли разом під Крутами, так і поховали. 1934 року, коли кладовИще на Аскольдовій могилі знищувала радянська влада, вітчИм Володимира Наумовича забрав труну й перепоховав на Лук’янівському цвинтарі, розповідає активістка Жіночого товариства імені Ольги Басараб та Олени Теліги, дослідниця, письменниця, родичка Володимира Шульгина Олена Леонтович.

Події тих часів і зараз актуальні для українців, - говорить Начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту Микола Ляхович.

Донедавна вважалося, що поховання геролїв Крут - це Аскольдова могила у Києві, де встановлено пам’ятний знак. Це справді так. Проте, учасники церемонії вшанування пам’яті закликають не забувати в ці дні і про тих героїв, які споживають вічним сном на Лук’янівському кладовищі".

Тетяна Ковальчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!