В останній день січня Всесвіт подарує Землянам три суперподії

В останній день січня Всесвіт подарує Землянам три суперподії

Жителі Землі зможуть спостерігати три астрономічні явища за одну добу: місячне затемнення, супермісяць і блакитний Місяць співпадуть у ніч 31 січня.

Про це повідомляє "AccuWeather".

"Самі собою ці явища дуже поширені, але їх "синхронізація" в один день є досить рідкісним явищем. Так, у Західній півкулі Землі воно в останній раз спостерігалося понад 150 років тому – 31 березня 1866 року, у  Східній - 30 грудня 1982 року", - йдеться у повідомленні.

Повне місячне затемнення зможуть побачити лише жителі центральних і західних регіонів Північної Америки. Воно розпочнеться на світанку 31 січня за місцевим часом.

Під час повного місячного затемнення - також званого "кривавого місяця" супутник Землі опиняється у її тіні. На відміну від сонячного затемнення, що триває хвилини, місячне триватиме кілька годин.

"Блакитним Місяцем" називається друга повня, що припадає на один календарний місяць, а Супермісяць - це момент найбільшого зближення Місяця та Землі.

Нагадаємо, вчені заявили про те, що на Місяці можливі "місяцетруси". Місяць стискається і деформується під впливом тяжіння Землі. Нещодавно на супутнику нашої планети була виявлена тріщина.