Оновлення Центральної виборчої комісії зрушило з місця (аудіо)

Оновлення Центральної виборчої комісії зрушило з місця (аудіо)

Після політичних консультацій президент погодив список кандидатур до ЦВК, що їх пропонували політичні партії і передав Голові Верховної Ради для голосування у сесійній залі.

Петро Порошенко також підписав лист про звільнення з посади членів ЦВК у зв’язку з завершенням терміну їхніх повноважень, який, нагадаю, сплив 1 червня 2014-го року. Офіційно прізвища нових претендентів на ці посади  ще не оголошено. Попередній склад списку опублікувала громадянська мережа "Опора".

Хто туди потрапив і коли може бути обрано новий склад ЦВК, - дізнавалася Тетяна Власенко:

"У оприлюдненому списку кандидатів для оновлення складу Центрвиборчкому переважають досвідчені фахові юристи і є представники експертного середовища, каже гендиректор Громадської організації "Комітет виборців України" Олексій Кошель. Та, каже, не дотримано балансу – у списку немає висуванців партії "Батьківщина", тоді як усі інші політсили, що сформували фракції у парламенті, мають своє представництво.

Є у цьому списку і кандидатури, які не відповідають критеріям доброчесності, говорить головний експерт антикорупційної групи реанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов. Зокрема, висловлює застереження щодо представниці  "Народного фронту", заступниці міністра юстиції Наталії Бернацької, а також до Тетяни Сліпачук, яка, за версією громадянської мережі Опора, ймовірно, буде висуваницею партії "БПП Солідарність".

Затвердити кожну із пропонованих кандидатур депутати мають більшістю голосів у сесійній залі. Закон про регламент передбачає, що голосування має відбуватися за кожну кандидатуру окремо, каже Олексій Кошель. Прогнозує, що тоді половина пропонованого списку не знАйде підтримки більшості депутатів. Експерт не виключає, що, аби запобІгти такому розвитку подій, є кулуарні політичні домовленості про пакетне голосування, тобто одразу за увесь список.

За розгляд цього питання депутати візьмуться не раніше 6 лютого, коли відновлять роботу у пленарному режимі".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!