Молдова виставить Росії рахунок за дії у Придністров’ї

Молдова виставить Росії рахунок за дії у Придністров’ї

Завдані Росією збитки можуть вимірюватися мільярдами доларів, стверджує спікер парламенту Молдови Андріан Канду.

Про це повідомляє Громадське.

"Росія порушила міжнародне право. Ми плануємо винайняти міжнародну юридичну фірму, щоб розрахувати шкоду від присутності Росії в Придністров’ї протягом 25 років. Рахунок буде вимірюватися мільярдами доларів", — зазначив Канду. За його словами, Молдова через внутрішні розбіжності поки не готова вимагати від Росії компенсації за окупацію країни СРСР.

"Ми вважаємо, що близько 2 000 російських солдатів в Придністров’ї є окупаційними силами. Вони організовують спільні навчання з так званою Придністровською армією. Російські військові підрозділи створюють ризики для безпеки, оскільки це незаконна військова присутність, така як російська армія в Абхазії, Південній Осетії та Східній Україні. Ми намагаємося говорити про незаконну присутність російських сил у Придністров’ї на міжнародному рівні, і ми сподіваємось, що це питання потрапить до ООН", — наголосив спікер.

Незалежність Придністровська Молдавська Республіка проголосила 25 серпня 1991 року. Після цього між підтримуваними Росією сепаратистами та молдовськими військами почався нетривалий збройний конфлікт, що завершився фактичною перемогою прихильників незалежності регіону. Міжнародна спільнота і Кишинів вважають Придністров’я територією Республіки Молдова.