Суспільному мовленню в Україні – рік (аудіо)

Суспільному мовленню в Україні – рік (аудіо)

19 січня 2017-го року було створено Публічне акціонерне товариство "Національна суспільна телерадіокомпанія України".

Нині триває  процес реформування, формуються структура, програмна політика, стандарти. Як, зокрема, слухачі Українського радіо сприймають реформу суспільного і які завдання мовник ставить на найближчий час?

Сюжет Віолетти Карлащук:

"Київський студент Ярослав Василюк каже, що слухає Українське радіо з дитинства. Розповідає, що раніше в ефірах йому не вистачало спілкування в прямому ефірі з громадськими, культурними діячами. Протягом останнього року, говорить Ярослав, ситуація змінилася.

Постійна Слухачка Українського радіо Надія Редичук розповідає, що нині їй в ефірі першого каналу бракує опер. А загалом, каже вона, радіоефір протягом останнього року став більш інтерактивним.

Забезпечити українців якісною і достовірною інформацією – головна мета створення суспільного мовлення, - сказала під час прес-конфереції у Києві керівниця профільного парламентського комітету Вікторія СюмАр. За її словами, мовлення на суспільному змушує думати, а не поглинати низькопробну інформацію. Серед досягнень за минулий рік – додає заступниця голови Наглядової ради ПАТ «НСТУ» Світлана Остапа - створення конкурентних програм. Новини, за її словами, стали незалежними.

Основа суспільного мовлення – це редакційна незалежність, якість контенту, сталість фінансування, - говорить секретар наглядової ради Вадим Міський. Нині недостатнє фінансування, каже він, залишається найбільшою проблемою реформування. Нагадаю, в держбюджеті на 2018-й рік на суспільне мовлення передбачено 776 мільйонів, а за законом мало б бути не менше півтора мільярда. За словами Вадима Міського, найближчим часом планується презентувати нову модель фінансування НСТУ.

Модель фінансування суспільного мовлення має відповідати стандартам Ради Європи, - сказала старший  спеціаліст проекту "Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні" Галина Смірнова. За її словами, повинні працювати запобіжники проти будь-якого втручання у визначення розміру фінансування, і його має бути достатньо для виконання місії суспільного мовлення".

Віолетта Карлащук, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!