МОЗ наголошує на необхідності прийняття національної програми імунізації (аудіо)

МОЗ наголошує на необхідності прийняття національної програми імунізації (аудіо)

Посилити відповідальність за відмову від вакцинації, - таку ініціативу Міністерства охорони здоров’я озвучила виконувачка обов’язків міністра Уляна Супрун сьогодні під час години запитань до уряду, відсутність імунізації загрожує здоров 'ю і життю громадян. Також, очільниця відомства наголошує на необхідності прийняття національної програми імунізації.

Докладніше – Юлія Конішевська:

"Цьогорічний спалах захворюваності на кір спровокований низьким рівнем охоплення населення вакцинацією, - каже Уляна Супрун. За її словами, у 2016 році охоплення вакцинацією від кору в Україні складало менше п’ятдесяти відсотків. Упродовж останнього року ситуація зі щепленнями поліпшилась, але рівень вакцинації проти кашлюку, дифтерії і правця залишається низьким, говорить Уляна Супрун.

Часто батьки відмовляються робити дітям щеплення, тому що бояться виникнення ускладнень, а також недовіряють якості вакцини, завезеної із-за кордону, - розповіла Українському радіо мати двох нещеплених дітей Іветта Делікатна.

Батьки можуть відмовитися від вакцинації дітей через медичні протипоказання, або якщо не впевнені у якості вакцини. Йдеться про вИпадки, коли індикатор на флаконі з вакциною свідчить, що препарат зберігався у неналежному температурному режимі. Про це в  коментарі Українському радіо сказав адвокат Василь Мірошниченко. Якщо об’єктивних причин для відмови немає, у законодавстві передбачено відповідальність за відмову робити щеплення, розповідає Василь Мірошниченко.

За словами Уляни Супрун, станом на початок цього року у закладах охорони здоров’я в наявності було понад півмільйона доз вакцини проти кору, навесні очікується поставка ще мільйона доз".

Юлія Конішевська. Олена Богданьок. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!