Чотири ветерани АТО отримали високотехнологічні медприлади (аудіо)

Чотири ветерани АТО отримали високотехнологічні медприлади (аудіо)

Сьогодні у Києві чотири ветерани АТО отримали високотехнологічні допоміжні медприлади. Це спеціальні гігієнічні рукавички для захисту протезів рук і електричні функціональні насадки-гачки, якими можна брати дрібні предмети і піднімати вантаж до 11 кілограмів.

Закупила їх держава за фінансової підтримки НАТО -  цього разу  для  Вадима Довгорука, Руслана Карпеця, Андрія Абдуліна  та Вадима Свириденка. Загалом же, за інформацією представниці Мінсоцполітики Олександри Тарасової,  подібні медприлади отримали 37 воїнів АТО, які у  боях на сході нашої країни втратили кінцівки.

З подробицями – Тетяна Власенко:

"2015-го, захищаючи рідну землю від окупанта, Вадим Свириденко у Дебальцевському котлі втратив руки й ноги. Далі – роки операцій і реабілітації. Розповідає, що  потрапив у програму Пентагону - у США йому поставили сучасні протези. Вчився наново ходити, володіти штучними руками.

Нині я не помітила, що руки і й ноги у Вадима – штучні. Він  займається спортом. Працює уповноваженим з реабілітації при Президентові України - допомагає іншим пораненим бійцям АТО адаптуватися до життя. Вадим і сам потребує допомоги. Аби протези рук прослужили довго, їх треба захищати спеціальними гігієнічними рукавичками. Коштують вони щонайменше 800 доларів і у аптеці їх не купиш. Можна лише замовляти за кордоном. Вадим каже, що  отримані дві пари гігієнічних рукавичок для нього надзвичайно цінні.

Ветерану АТО Руслану Карпецю осколками снаряда по плече відірвало руку. Європейські лікарі для нього обладнали функціональний протез, який може виконувати елементарні рухи. Допоміжна насадка-гачок, яку він отримав, має підвищити функціональність протезу.

Загальна вартість закуплених для хлопців медпристроїв - понад 3О тисяч євро, повідомила керівник проекту трастового фонду НАТО з медичної реабілітації в Україні Наталя Мельниченко. Каже, європейські лікарі встановили ветеранам АТО із надскладними травмами високотехнологічні німецькі протези і комплектація до них має бути того ж виробника. Чекати на допоміжні медприлади хлопцям доводиться місяцями, ними забезпечують усіх, хто звертається - розповідає представниця Мінсоцполітики Олександра Тарасова.

Протезування кінцівок бійці АТО отримують і у нашій країні, каже Олександра Тарасова. Але вітчизняна протезна галузь в Україні ще далека від сучасних світових технологій".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!