Закон про деокупацію Донбасу ухвалив Парламент (аудіо)

Закон про деокупацію Донбасу ухвалив Парламент (аудіо)

В Законі про деокупацію Донбасу, ухваленому сьогодні Парламентом, визнається тимчасова окупація Росією частини території України.

У ньому не виписані дати початку окупації, але є посилання на раніше ухвалений закон щодо Криму, де такою датою визначено 20 лютого 2014 року. Межі та перелік усіх окупованих районів, міст, селищ і сіл законопроект надає право визначати президенту за поданням Міноборони.

У документі прописано правила перетину лінії розмежування - в’їзд і виїзд осіб та переміщення товарів на тимчасово окуповані території та з них здійснюються винятково через контрольні пункти. Усі видані окупаційною владою документи держава визнає недійсними.

Які ще новації містить законопроект, розповідає Тетяна Власенко:
                                                     
"Для ухвалення документу з розглядом приблизно семисот правок депутатам знадобилося два з половиною робочих дні. Критикували документ депутати фракції "Батьківщина" і до підсумкового голосування не давали чіткої відповіді чи його підтримають. Вирішили підтримати після того, як із другої спроби були враховані деякі правки цієї політсили, розповідає заступник керівника цієї фракції Сергій Соболєв.

В іще одній опозиційній фракції "Самопоміч" застереження до деяких положень законопроекту – залишилися, хоча підтримали його майже усім складом, каже заступниця спікера, представниця Об’єднання "Самопоміч" Оксана Сироїд. За її словами, цінність цього документа у визнанні російської окупації на законодавчому рівні, а небезпека – у наданні розширених повноважень президенту.

Повноваження президента як Головнокомандувача Збройних Сил, що прописані у Законопроекті про деокупацію Донбасу, - не суперечать Конституції, каже секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони, депутат від БПП Іван Вінник.

З набранням чинності цього законопроекту, збройна відсіч ворогові більше не називатиметься Антитерористичною операцією. В Україні буде створено єдиний оперативний штаб Збройних Сил, куди увІйдуть Нацгвардія, Служба безпеки, Розвідувальна і прикордонна служби. Вони здійснюватимуть,  як прописано у законопроекті: "заходи із забезпечення нацбезпеки і оборони і стримування відсічі російської збройної агресії".

Представники Опозиційного блоку, які єдині із п’яти фракцій не голосували за цей документ, називають його "ударом по відновленню миру". Говорить співголова фракції Юрій Бойко.

Після чіткого окреслення на законодавчому рівні правового статусу окупованих територій, Україні буде легше домагатися правди у міжнародних судах, позиваючись до Росії за розв’язання війни, - каже керівник фракції "Народного фронту" Максим Бурбак.

Законопроект про деокупацію Донбасу спікер Андрій Парубій, як сам він сказав, підпише до кінця цього тижня. На брифінгу після голосування він виключив ймовірність ветування його президентом".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!

Останні новини
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США
Шум: колишня вокалістка The Feels видала сингл сольного проєкту Lipatova
Шум: колишня вокалістка The Feels видала сингл сольного проєкту Lipatova
Данило Галико (Blooms Corda): "Під час війни краса сприймається більш інтенсивно"
Данило Галико (Blooms Corda): "Під час війни краса сприймається більш інтенсивно"
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Свідоме електроспоживання: що вимкнути, щоб зекономити
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Від тривалого кохання до спонтанного роману: The Curtly та Marcel Garson видали сингл "Тобі личить"
Новини по темі
Голова партії "Голос": "Влада узурповує контроль над правоохоронними органами, займається переслідуванням журналістів і є цілком нетолерантною до критики"
Paperless, зміни у регламенті та онлайн-голосування — перший заступник Голови ВРУ Корнієнко про те, коли Парламент запрацює по-новому
Економіка під час карантину: чи вдасться уникнути масового банкрутства підприємств?
За 2018 рік народні депутати сумарно заробили 2,5 млрд гривень — ЗМІ
Двопалатний парламент для України недоцільний, бо верхня палата буде місцем для багатих мажоритарників, які матимуть право вето – "Центр UA"