Україна відмовляється від аналогового мовлення

Україна відмовляється від аналогового мовлення

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення схвалила проект плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення, розроблений нею на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України.

Про це повідомляє  Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

Як поінформував відповідальний секретар Національної ради Олександр Ільяшенко, проект плану буде направлений до Адміністрації Держспецзв'язку для підготовки проекту розпорядження Кабінету Міністрів України. План має бути узгоджений урядом, оскільки серед його виконавців є органи, організації, приватні структури, які не підпорядковуються Національній раді. Таким чином, цей процес має бути регульований на загальнодержавному рівні.

За словами голови Національної ради Юрія Артеменка, план є лінійним. Тобто, якщо відбуватиметься збій за часом у реалізації якихось його пунктів, наступні пункти будуть відтерміновані.

Згідно з цим планом, у лютому 2018 року Нацрада має ухвалити окреме рішення про перехід від аналогового до цифрового мовлення щодо першої області та країни в цілому. Припинення роботи діючих аналогових РЕЗ у першій області запланований на березень 2018 року. Яка саме область стане пілотною, визначатиме міжвідомча група при Кабінеті Міністрів. Нині Нацрада запропонувала 5 областей, які приблизно однакові за оцінкою наявності цифрового сигналу, насиченням ринку сет-топ-боксами, здатністю забезпечення додаткових потреб у перетворювачах сигналу, - це Волинська, Одеська, Житомирська, Київська та Кіровоградська. Процес вимкнення аналогу має відбуватися за активної підтримки місцевої влади, тому дуже важливо, щоб місцева влада була у цьому процесі союзником.

Припинення аналогового мовлення в Україні очікується у червні 2018 року.

На першому і другому етапі вимкнення аналогового сигналу в Україні далі мовитимуть в аналозі "UA: Перший", місцеві мовники, аналогові канали у певних проблемних населених пунктах, де ТОВ "Зеонбуд" має добудувати багатоканальну мережу МХ-1 (попередньо узгоджена позиція щодо 47 населених пунктів), а також аналогові канали в зоні проведення АТО і в деяких прикордонних районах, які будуть визначені Міністерством інформаційної політики.

Остаточне вимкнення аналогового сигналу в Україні має відбутися у січні – червні 2019 року.

Вимкнення аналогових РЕЗ на території проведення АТО відбуватиметься відповідно до окремого рішення Кабінету Міністрів України.