Андерс Ослунд: Україна без траншу МВФ виживе

Андерс Ослунд: Україна без траншу МВФ виживе

У разі, якщо Україна не отримає транш МВФ, це не призведе до дефолту країни, проте істотно уповільнить економічне зростання.

Про це заявив шведський дипломат, економіст, аналітик Atlantic Council і професор університету Джорджтауна Андерс Ослунд в інтерв'ю Realist.

"Буде погано, але впораємося. Тут є вибір - хоче керівництво України 2 - 3% економічного зростання або 6 - 7%. Виявляється, що уряд віддає перевагу 2 - 3%. Це вибір. І плюс ще: для влади те, що відбувається з народом - не пріоритет", - заявив Ослунд, кажучи про наслідок для України у разі відмови МВФ надати черговий транш. Він наголосив, що для виходу з кризи Україна має досягти 7% економічного зростання в 2019 році. За словами Ослунда, практика свідчить, що цей показник цілком реальний після великої кризи.

"Україна має досягти 7% економічного зростання в 2019 році. Це те, що зазвичай трапляється після великої кризи. Можна дивитися на те, що сталося в Україні після кризи 1999-го. Було сильне зростання, приблизно 6 - 7% у 2000-му. Це те, що відбувається зазвичай, тоді все гаразд. Зараз це означає, що не все гаразд, недостатньо зроблено", - висловив думку дипломат. За його словами, 7-відсоткове зростання можливе у разі збільшення інвестицій. Він також назвав три економічні сфери, які мають хороший потенціал для розвитку.

"Очевидно, що це три сфери. Сільське господарство і все біля нього - це зараз добре розвивається. Друга - економічна інтеграція з Європою. Третя - високі технології, IT, програмування, яке дуже добре розвинене в Україні. Краще розвивати те, що добре виходить, і де є конкретні здібності. Тоді повинна розвиватися громадська економіка, я думаю, що це буде автоматично", - сказав Ослунд.