Роботу Генпрокуратури схвалив парламентський Комітет з питань нацбезпеки і оборони (аудіо)

Роботу Генпрокуратури схвалив парламентський Комітет з питань нацбезпеки і оборони (аудіо)

Роботу Генпрокуратури з повернення до держбюджету коштів, незаконно виведених оточенням Віктора Януковича, схвалив на своєму сьогоднішньому засіданні парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони.

На засідання був викликаний Генпрокурор Юрій Луценко, зокрема, для пояснень щодо конфіскації до держбюджету півтора мільярда доларів таких коштів у квітні 2017 року на підставі рішення Краматорського міського суду.

Про подробиці, що їх повідомив Генпрокурор на засіданні комітету - Тетяна Власенко:

"Чи не причетні до розграбування держбюджету Януковичем нинішні посадовці, -  планували розпитати депутати генпрокурора. Це питання постало після того, як на початку цього року канал Аль-ДжазІра поширив матеріал про відмивання коштів у світі. Там згадана і справа повернення награбованого оточенням Януковича, де згадуються українські посадовці.

Зокрема, вказувалася, що серед компаній причетних до легалізації здобутих злочинним шляхом грошей є брокерська фірма Investment Capital Ukraine, що належала Валерії Гонтаревій до її призначення на посаду голови НБУ. Ці дані, як йшлось й матеріалі, начебто із засекреченого вироку Краматорського міського суду, який ухвалив рішення про конфіскацію у Януковича та його оточення півтора мільярда доларів. Аби уникнути  звинувачень у "прикриванні посадовців", може ці дані вже варто оприлюднити рішенням української влади, запитував у Генпрокурора депутат від Самопомочі Тарас Пастух.

Генпрокурор Юрій Луценко пояснює, що продовжуються оперативно-розшукові заходи і ті компанії та особи, що фігурують у вироку Краматорського суду, проходять і по інших кримінальних справах щодо спецконфіскації коштів оточення Януковича. Розголошувати їх - значить шкодити слідству і ставити під загрозу життя учасників процесу, які можуть стати цінними свідками, каже Юрій Луценко. У ході слідства перевірялася і причетність брокерської компанії ICU і співробітників українських банків щодо проведення фінансових оборудок. Експертиза довела, що усі  дії за згаданими угодами відповідали вимогам чинного на той момент законодавства, говорить генпрокурор.

Щодо способу легалізації вкрадених з держбюджету грошей, то, за словами Юрія Луценка, спочатку їх через різні підприємства вивели в офшори, а потім як легально поверталися в Україну - за них купувалися цінні папери і облігації. Результатом трирічної роботи слідчих над справою незаконного збагачення колишніх посадовців стало засудження 30 осіб - учасників схеми розкрадання і відмивання коштів. Цього року робота триватиме, каже Юрій Луценко, і незабаром державна скарбниця може поповнитися на 110 мільйонів доларів. Вони підуть на погашення державного зовнішнього боргу".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!