Банани дорожчатимуть, а сало "просяде" в ціні

Банани дорожчатимуть, а сало "просяде" в ціні

Ціни на банани в Україні продовжують встановлювати рекорд.

Про це повідомляє "Інфо-Шувар".

"Тільки за останній тиждень банани стали дорожчими на 16%. На ринку "Столичний" у Києві банани гуртом пропонуються за 34 - 38 грн/кг. Слід зазначити, що порівняно з аналогічним періодом минулого року банани в Україні коштують майже в 2 рази дорожче", - йдеться у повідомленні.

Експерти міжнародного ринку пов'язують факт істотного подорожчання бананів зі зниженням світового врожаю. В головних країнах виробництва валовий збір бананів в цьому році менше на 18 - 20% через несприятливі погодні умови, зокрема, холодну і похмуру погоду.

В Україні подорожчання бананів посилюється ще й девальвацією гривні. Фактично банани - це єдиний вид фруктів, який продовжує дорожчати після свят на українському ринку.

Цікавим є і той факт, що ціни на українські яблука - головний конкурент бананів у фруктовій корзині - поки ніяк не відреагували на подорожчання бананів. По яблуку теж очікується суттєве скорочення виробництва в країнах Східної і Західної Європи, вважає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Нагадаємо, щороку Україна імпортує 200 - 230 тисяч тонн бананів. Майже 90% всього обсягу ми закуповуємо в Еквадорі. Крім бананів, у 2017 році подорожчала на третину й м'ясна корзина, зокрема, сало. Водночас експерти кажуть, що на початку року подешевшають яйця, "просяде" і ціна на сало у великих містах.