Данія збільшує витрати на оборону

Данія збільшує витрати на оборону

Уряд Данії сподівається отримати підтримку парламенту у суттєвому збільшенні витрат на оборону для протистояння посиленню військової діяльності Росії у Східній та Північній Європі.

Про це заявив прем’єр-міністр Данії Ларс Льокке Расмуссен, повідомляє "Reuters".

"Поведінка Росії створила непередбачувану і нестабільну ситуацію у середовищі безпеки в регіоні Балтійського моря. Зважаючи на російську агресію і те, що сталося в Криму, я думаю, що ми просто повинні бути реалістичними щодо речей і більше інвестувати в нашу безпеку", - наголосив Расмуссен під час спільної прес-конференції у Ризі з прем'єр-міністром Латвії Марісом Кучінскісом.

Правоцентристському уряду меншості Данії потрібно переконати парламент підтримати пропоноване 20-відсоткове збільшення оборонного бюджету впродовж п'ятирічного періоду. Расмуссен очікує на підтримку більшості.

Він також додав, що 5 років тому вважалося, що лінія оборони проходитиме не в Європі, а в міжнародних операціях, "однак тепер ми усвідомлюємо необхідність бути готовими до оборони в обох місцях".

Нагадаємо, у 2016 році Росія перенесла ядерні ракети "Іскандер-М" до свого анклаву Калінінградської області та розгорнула там систему протиповітряної оборони С-400.

У квітні минулого року Данія заявила, що Росія зламала її оборонну комп'ютерну систему і отримала доступ до електронних листів працівників у 2015 та 2016 роках.