Івано-Франківському обласному радіо - 78 років

Івано-Франківському обласному радіо - 78 років

30 хвилин щоденного мовлення, 10 працівників, невелике приміщення на вулиці Незалежності - у січні 1940 року в Станіславі (Івано-Франківську) Станіславський радіокомітет (сьогодні – це Івано-Франківська філія Національної суспільної телерадіокомпанії України) почав трансляцію обласних радіопередач. Випуски складалися з новин, газетних матеріалів і музики.

Як зазначив Роман Андріяшко, генеральний директор ОДТРК "Карпати" у 1990-2008 роках, значення цієї події на той час важко було переоцінити. Вперше за всю історію Прикарпаття жителі краю отримали можливість дізнаватися про вагомі події, факти, важливі явища області, знайомитися з цікавими й яскравими особистостями, долучитися до надбань культури і мистецтва, духовних скарбів народу.

Упродовж років змінювалися керівники, працівники, адреса, проте ОДТРК "Карпати" завжди залишалася відкритою для слухача. У 1990 році перед мікрофоном радіо виступило близько 10 тисяч людей.

"Сьогодні ми маємо унікальний період в колективі, який, з одного боку, є найдавнішим носієм традицій фахової журналістики в своєму регіоні, а з іншого - наймолодшим телебаченням в системі Суспільного мовлення України", — розповідає продюсерка філії ПАТ НСТУ "Івано-Франківська регіональна дирекція "КАРПАТИ" Галина Держипільська.

Ще донедавна Івано-Франківська ОДТРК залишалася єдиною обласною державною телерадіокомпанією, в якій була відсутня телевізійна складова - лише радіо. І лише три роки тому ТРК розпочала мовлення в цифровому мультиплексі МХ-5. І сьогодні Івано-Франківська філія Суспільного — не тільки в мережі проводового радіо, на частотах УКХ-діапазону, а й на цифровій платформі, в кабельній мережі телебачення та Інтернеті.

"Ми є творчим колективом, що плекає культуру відповідальної та чесної журналістики, мета якої – пошук правди. Наша місія, як філії Суспільного мовника, — бути засобом для обговорення основних цінностей суспільства: інформувати, виховувати, розважати. Бути командою. В першу чергу, командою Суспільного мовника регіону, а також, спільно з колегами з інших філій, командою загальноукраїнською", — зазначає Галина Держипільська.

За словами продюсерки Івано-Франківської філії Суспільного, у 2018 році глядачів та слухачів ТРК "Карпати" чекає багато нового. Основою програмної політики залишатимуться новини, які і надалі відповідатимуть інформаційним стандартам Суспільного мовлення.

Цього року з’явиться і ранкова програма інформаційно-розважального характеру "Добрий ранок", яка щодня збагачуватиме глядачів не лише корисною та потрібною інформацією, але й створюватиме атмосферу позитиву, заряджатиме енергією.

У прямому ефірі на радіо та телебаченні виходитиме і щоденна програма "Тема дня". Журналісти обиратимуть найбільш обговорювану подію дня та з експертом у студії її досліджуватимуть.

"Зміни лише починаються, — ділиться продюсерка. І найважливіше для нас, як представника Суспільного мовника на Прикарпатті, – це довіра слухача та глядача. Адже наше завдання – оперативно та об’єктивно відповідати на запити часу та суспільства. Ми віримо у відкритий та прозорий світ спілкування для громадської користі. Тож, долаймо вершини разом!"